A legfontosabb tények az influenzával kapcsolatban

753
HOZZÁSZÓLÁS:

Az influenza valószínűleg a legáltalánosabb és a legjobban elterjedt vírusos fertőzés a világon.

influenza-01

Az influenza fajtái

Három, nagyon közeli vírust különböztetünk meg (A, B, C), amelyek az őket burkoló bizonyos proteinekben különböznek.

Az „A” vírus felelős a legsúlyosabb és legjobban elterjedt járványokért (pandémiák). A vírus számos mutáción megy keresztül, ami az ellene fellépő vakcinák módosítását igényelheti.

A járvány gyorsan kezdődik, két-három hónapig tart, és teljesen eltűnik, anélkül, hogy tudnánk, a vírus tovább él-e a járványok között. Azt sem ismerjük jól, hogy miért tör ki a járvány, ha kizárjuk a téli megfázást.

A „B” vírus korlátozottabban jelenik meg és kevésbé súlyos járványokat okoz (kivéve az idős vagy legyengült személyeket), és főként közösségekben fordul elő.

A „C” vírus jóindulatú influenzát okoz.

Az influenzajárványok

Magyarországot az influenza minden évben decemberben és február-március hónapokban sújtja, de a járványok intenzitása évről évre változó. Minden tíz-tizenkét évben súlyos influenzahullám tör ki.

A járvány kiindulási pontja csaknem mindig Ázsia vagy a Távol-Kelet, ami lehetővé teszi a járvány előrejelzését Európában, és a kórokozó vírus típusának a meghatározását.

A betegségek súlyossága a vírus új jellegétől függően nagyon eltérő, de ugyanakkor az egyén ellenálló képességétől is függ. Az időskorú, legyengült, szívbeteg, tüdőbeteg vagy általában komolyan beteg embereknél az influenza nagyon súlyos lehet, és ezért megelőző oltásra van szükség.

Az influenza megjelenése előtt körülbelül negyvennyolc órával fertőző, és a kitörést követő három-négy napban fertőző marad a kirobbanási helyén. A fertőzés a szétfröccsenő köhögéssel kibocsátott részecskék révén megy végbe, valamint a vírus kézen (csuklókon) történő lerakódásával, a használt tárgyakkal, táplálékkal stb.

A vakcinát minden évben felfrissítik, hogy számításba vegyék a vírus esetleges változásait vagy mutációit. Nagyon hatékony, jól elviselhető és megvédi az egyént tíz-tizenkét nap múltán.

Árulkodó tünetek

A fertőzést követően negyvennyolc óra múlva hirtelen magas láz jelenik meg (39°C-nál magasabb), amit hidegrázás és nagyon rossz közérzet kísér. Emellett végtagfájást, fejfájást érzünk, amihez gyakran légzési tünetek kapcsolódnak: torokégés, köhögés és kisebb légzészavar.

A betegség továbbfejlődése változó, de a láz kettő-négy nap után leesik, de néha hirtelen felszökik (,y” influenzás fertőzés); hat-nyolc nap múltán minden rendben visszaáll, néha tartósabb állandó fáradtsággal.

Mit kell tenni?

Az első tünetek megjelenésétől kezdve a betegnek ágyban kell pihennie, bőségesen inni, lázcsillapítót és fájdalomcsillapítót szedni (paracetamol és aszpirin), kerülni kell a hideget és az erőfeszítést.

Tartsunk a szobában 22 °C-os hőmérsékletet, párologtatóval és páratelítő készülékkel.

753
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]