Amit okvetlenül tudnia kell az influenza megelőzéséről

564
HOZZÁSZÓLÁS:

Védőoltás

Az influenza elleni vakcinák hatékonysága évtől évre változik, általában 40-90 százainfluenza-05lékos védettséget nyújtanak az éppen aktuális, virulens törzsek ellen. Az alsó értéket se becsüljük le, hiszen a 40 százalék lényegesen jobb, mint a semmi. Az oltás akkor is nyújt bizonyos fokú védettséget, ha egy vítustötzs hirtelen megváltozása (mutációja) miatt nagy járvány töt ki. A hatvanöt év felettieknek a tüdőgyuladást okozó Pneumococcus-bakténumok elleni védőoltás ugyancsak erősen ajánlott.

Tetanusz elleni vakcina frissítése

Erre tízévente lehet szükség. Amikor a szervezet minden erejét leköti az influenza elleni hősies küzdelem, ne kelljen még a merevgörcsöt okozó tetanuszbaktériummal is felvennie a harcot!

Higiénia a lakásban

A vírus passzívan közlekedik, rendszerint a kéz közvetítésével. Valaki tüsszentéskor a szája elé teszi a kezét, rákerülnek a vírusok, aztán fölveszi a telefont. Nem sokkal később mi telefonálunk ugyanazon a készüléken, a kagylóra tapadt vírusok átkerülnek a kezünkre, aztán megdörzsöljük a szemünket – és máris elkaptuk a betegséget.

Influenzajárvány idején tehát különösen fontos  a gyakori és alapos kézmosás, valamint a gyakran érintett felületek, tárgyak alkoholos törlőkendővel való tisztogatása.

Védőmaszk

A védőmaszk használata főleg akkor ajánlatos, ha hosszabb időn át utazunk zsúfolt járművön (távolsági buszon, vonaton, repülőn), amely tele van prüszkölő, köhögő, orrát fújó emberrel. Vásároljunk a gyógyszertárban szájmaszkot vagy FFP2 fokozatú egészségvédelmi maszkot, melynek filtere körülbelül 95 százalékban kiszűri az influenzavírus mérettartományába eső kórokozókat.

Kézfogás helyett

Az egyik amerikai járványügyi központ munkatársai kézfogás helyett a könyökük összeérintésével üdvözlik egymást: a kézfogás ugyanis az egyik legbiztosabb módja annak, hogy elkapjuk az influenzát, hiszen a kéz tele van prüszköléskor vagy tárgyaktól rákerült vírusokkal.

Akinek ez a módszer nem szimpatikus, üdvözléskor csak biccentsen és mosolyogjon, vagy ha nagyon udvarias, hajoljon meg. (Kinyújtott kezet nem elfogadni azonban nagy tapintatlanság, ezért az illetőt fel kell világosítani arról, mi az oka tartózkodásunknak.)

Négy fal között

A kézmosáson kívül a legfontosabb, amit egy nagy járvány idején a vírussal való fertőződés ellen tenni lehet, hogy amikor nem szükséges, nem mozdulunk ki a lakásból. Halasszunk el mindenféle közösségi programot, összejövetelt, kirándulást, sportversenyt, mozit, színházat stb.

Nincs mese, otthon kell kivárni, míg a járvány alábbhagy. Ez annyira fontos, hogy a világ kormányai egy globális járvány (vagy annak közvetlen fenyegetése) esetén a vírus terjedésének megfékezése céljából teljes zárlat elrendelését fontolgatják a közszférában, csak a legalapvetőbb szolgáltatások fenntartásával.

564
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]